Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmen gazı tedarikine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye’nin Türkmenistan‘dan alacağı doğal gazın miktarının bu yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküplük bir hacme ulaşacağını ve bu tedarik sürecinin 1 Mart’tan itibaren başlayacağını duyurdu.
Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Endonezya ziyaretine eşlik ederken, Türkiye ile Türkmenistan arasında tarihî bir anlaşma sağlandığını belirtti. Bu anlaşma, uzun zamandır Türkiye’nin gaz tedarikini çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olarak değerlendirildi.
Türkmen Gazının Türkiye’ye Geleceği Yıl Başlıyor
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin gaz tedarikini farklılaştırmayı hedeflediğini ve Türkmenistan’dan boru hattıyla gaz alımının ilk kez gerçekleşeceğini ifade etti. 1998’den sonra, yaklaşık 30 yıl boyunca Türkmen gazı Türkiye’ye ulaşmamışken, 1 Mart 2025 itibarıyla bu engel aşılacak. Türkiye, Türkmenistan’ın İran’a teslim edeceği gazı, İran üzerinden swap yöntemiyle Gürbulak’tan alarak, bu gazı ülke içinde kullanılmaya başlanacak.
Bayraktar, çeşitlendirme stratejisinin önemli olduğuna vurgu yaparak, bu anlaşmanın Türkiye’nin gaz maliyetlerini düşürme ve daha rekabetçi bir gaz tedarik yapısına sahip olma noktasında büyük bir adım olduğunu belirtti.
Türkmenistan’dan Avrupa’ya Gaz Taşımacılığı
Türkmenistan’ın, gaz tedarikçisi olarak büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, bu gazın sadece Türkiye için değil, Avrupa için de kritik olduğunu vurguladı. Altyapının bu tedarike hazır olduğunu ancak Hazar Denizi’nin statüsü ve geçişi gibi zorlukların, gazın daha büyük miktarlarda Avrupa’ya taşınmasının önünde engel teşkil ettiğini söyledi.
Bakan Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, yıl sonuna kadar devam edecek bu tedarik sürecinde 1,3 milyar metreküplük bir gaz Türkiye’ye sunulacak.
Yeni Anlaşmalar ve İhracat Çalışmaları
Bakan Bayraktar, ithalat ve ihracatla ilgili yeni anlaşmaların gündemde olduğunu ve Avrupa ülkelerinin özellikle gaz tedarikine yönelik ciddi beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Bayraktar, geçtiğimiz dönemde Slovakya Başbakanı ile yapılan görüşmelerin ardından, Türkiye üzerinden gaz ihracatını sağladıklarını ve bu gibi projelerin, bölgesel barışa ve arz güvenliğine katkı sağlayacak şekilde devam edeceğini belirtti.