Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasının Gazze için son fırsat olduğunu belirtti. El Cezire‘ye verdiği röportajda Al Sani, “Bu anlaşma Gazze’yi bu savaştan kurtarmak için son şansımızdır.” ifadelerini kullandı. Al Sani, başarısızlığın bir seçenek olmadığını vurgulayarak, “Başarısız olursa vazgeçmeyeceğiz, tekrar gündeme getirilmesini sağlayacağız ve taraflar buna uyacaktır.” dedi.
Gazze’de Derinleşen İnsani Kriz
İsrail’in 15 aydır Gazze’de yürüttüğü operasyonlar sonucunda büyük bir insani felaket yaşanıyor. Sivillerin hedef alındığı saldırılar, şehirde büyük bir yıkıma yol açtı. Ateşkesin ardından Gazze’nin yeniden inşa süreci, bölgeyi büyük bir sınavla karşı karşıya bırakıyor.
Yarın yerel saatle 08.30’da yürürlüğe girecek ateşkes anlaşması, bölge halkı için umut ışığı oldu. Anlaşmanın uygulanması durumunda, Gazze’ye kapsamlı insani yardımların ulaştırılması ve yerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmesi sağlanacak.
Barış İçin Filistin Devleti Şartı
Al Sani, gerçek ve kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için bağımsız bir Filistin Devletinin kurulması gerektiğini ifade etti. “Bir Filistin devleti olmadan barış gerçekleşmeyecektir.” diyen Al Sani, anlaşmanın ilk aşamasının tam olarak uygulanmasını ve bir sonraki aşamanın nihai olmasını temenni etti.
Katar’ın Arabuluculuk ve Garantör Rolü
Ateşkes görüşmelerinde Katar, Mısır ve ABD önemli arabulucu ülkeler olarak ön plana çıktı. Al Sani, Biden yönetimive seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump‘ın ekiplerinin ortak çabasının ateşkes anlaşmasının sağlanmasında belirleyici rol oynadığını belirtti.
Katar’ın arabulucu ve garantör rolüne vurgu yapan Al Sani, Gazze’nin yönetiminin tamamen Filistin halkının meselesi olduğunu söyledi. Ayrıca, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin “Bu siyasi bir görevden önce insani bir sorumluluktur.” sözlerini hatırlatarak Gazze halkına desteklerinin süreceğini vurguladı.
Anlaşmanın Uygulanmasında Güvence Arayışı
Anlaşmanın uygulanmasının sağlanması için mümkün olan en fazla güvenceyi sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Al Sani, anlaşmanın en büyük garantisinin tarafların bağlılığı olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin anlaşmanın uygulanması için bağlayıcı bir karar almasını beklediklerini ve bu sürecin Mısır ile koordinasyon içinde izleneceğini belirtti.
Bu kapsamda, Kahire’de ortak bir operasyon odası kurulacak ve anlaşmanın uygulanması yakından takip edilecek.
Anlaşmanın Ayrıntıları
15 Ocak’ta duyurulan anlaşma, 19 Ocak Pazar günü sabah 08.30’da yürürlüğe girecek. Üç aşamalı planın ilk 42 gününde, İsrailli 33 esir serbest bırakılacak. Aynı zamanda, Gazze Şeridi’ne kapsamlı insani yardımların ulaştırılması ve yerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesi sağlanacak.
İkinci ve üçüncü aşamaların detayları ise ilk aşamanın tamamlanmasının ardından açıklanacak.
Zaman Kaybı Eleştirisi
Al Sani, müzakere sürecinin uzun sürmesini eleştirerek, Aralık 2023’te varılan çerçeveyle aynı şartların 13 ay boyunca detaylarla oyalanarak ertelendiğini söyledi. “13 ay boyunca hiçbir anlamı olmayan ayrıntılar müzakere edilerek boşa zaman harcandı.” diyerek sürecin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.